Це питання дуже часто задають вагітні жінки під час прийому. Мабуть тому, що прочитавши інформацію в інтернеті, вважають некомфортною та складною для себе процедуру цього дослідження.
Перед тим, як дати відповідь, хочу трохи пояснити про особливості обміну речовин у вагітної жінки.
Під час вагітності у здорових жінок рівень глюкози натщесерце нижчий, ніж до вагітності, внаслідок інсулінонезалежної утилізації глюкози плодом та плацентою. А в ІІ та в ІІІ триместрі вагітності діабетогенні гормони плаценти приводять до фізіологічної резистентності (зниженої чутливості) до інсуліну. Як результат цього – підвищення рівня цукру в крові (гіперглікемія) та порушення толерантності до глюкози після їжи. Якщо функція підшлункової залози не порушена, то рівень глюкози в крові вагітної зможе підтримуватись в межах норми. Але якщо інсуліну виробляється недостатньо для корекції глюкози, то тоді і розвивається цукровий діабет, пов’язаний з вагітністю – гестаційний цукровий діабет.
Першим проявом якого є підвищення рівня глюкози в крові. А це веде до інших порушень обміну в організмі вагітної та плоду. Відповідно, до ризиків розвитку таких ускладнень, як вроджені вади розвитку плоду, багатоводдя, пізній гестоз, малий плід, гіпоксія плода, крупний плід. Крім того, у жінок з гестаційним діабетом часто після вагітності розвивається цукровий діабет 2 типу (протягом 10-15 років). Діти, матусі яких страждали на гестаційний діабет, теж в групі ризику розвитку діабету 2 типу. У всьому світі останнім часом збільшується розповсюдженість цукрового діабету, зокрема гестаційного. Тому саме для скринінгу предіабету та раннього виявлення діабету і призначається у терміні 24-28 тижнів вагітності оральний глюкозо-толерантний тест з 75 г глюкози.
Завдяки цьому тесту ми можемо своєчасно виявити порушення вуглеводного обміну, визначити рівні глюкози та своєчасно скорегувати їх. Це і буде профілактика можливих ускладнень у вагітної жінки та плоду.
Глюкозо-толерантний тест (ГТТ) – абсолютно безпечний діагностичний тест. Дослідження глюкози проводиться вранці натщесерце після 8-12-годинного голоду, у вагітної беруть кров з вени. Потім дають випити розчин глюкози (75 г в 250 мл негазованої води). Для покращення смаку рекомендую додати в розчин сік 1⁄2 лимону. Цю суміш слід випити маленькими ковточками, не поспішаючи, протягом 5-10 хвилин. Можна запивати негазованою водою. Після чого через 1 та 2 години проводяться повторні забори венозної крові для визначенні рівня глюкози в них. Під час цього 2-хгодинного тесту слід сидіти. Неможна приймати їжу, приймати ліки, що впливають на рівень глюкози. Але можливо вживати негазовану воду. Інтерпретацію результатів тесту проводить виключно лікар.