Фолати: чому до них стільки уваги

Про важливість фолатів, відмінності між фолієвою кислотою і метафоліном, про джерела цього елемента для підтримки здоров'я докладно розповість Анна Віталіївна Шаргородська, кандидат медичних наук, гінеколог-ендокринолог клініки Reprolife.
Фолати – це загальна назва групи речовин, похідних вітаміну В9. Слово «фолат» походить від латинського слова «лист». Листові овочі, по суті, є одним з кращих харчових джерел фолієвої кислоти.

Навіщо потрібні фолати

Складно переоцінити важливість фолатів в організмі людини. Вони відіграють провідну роль в ряді життєво важливих метаболічних процесів, в тому числі:

 

✅ беруть участь в кровотворенні; допомагають організму виробляти нові здорові еритроцити (червоні кров’яні тільця переносять кисень по всьому тілу);

✅ захищають від розвитку деяких онкологічних процесів;

✅ підтримують судинну систему організму. Несприйнятливість організму до фолату є сигналом схильності до захворювань судин;

✅важливі для синтезу і відновлення ДНК, тобто необхідні клітинам для поділу;

✅ сприяють регенерації м’язової тканини.

 

🛡 Особливу захисну функцію фолати виконують при вагітності. Достатня кількість ФК під час вагітності достовірно знижує ризик передчасних пологів, порушень розвитку нервової трубки і серцево-судинної патології у плода.

Симптоми недостатності фолатів

Симптомами нестачі фолатів в організмі можуть бути часті головні болі, депресії, набряклість, варикоз і втрати вагітності. Низький рівень фолатів є маркером онконастороженості, а також ризиком розвитку серцево-судинних захворювань і цукрового діабету.

☝🏻Для перевірки необхідно дослідити рівень гомоцистеїну, провести аналіз на поліформізм генів фолатного циклу, а також проконсультуватися з Вашим лікарем ендокринологом.

Як нормалізувати рівень фолатів

Кращими природними джерелами фолатів є 🥦🥬🥑: спаржа, авокадо, брюссельська капуста і броколі, кучерява капуста (Kale), шпинат, дріжджі, печінка, бобові, горіхи, насіння, буряк, кольрабі, зелені частини рослин, яйця, житній хліб, паприка, бруква, кольорова капуста, редис, полуниця.

Однак при певних умовах фолати в нерозщепленому вигляді (у вигляді продуктів харчування або у вигляді фолієвої кислоти) в організмі просто не засвоюються.

⛔️  У деяких людей є генетична резистентність до фолата. Це означає, що організм не зможе засвоювати даний мікроелемент з продуктами харчування..
⛔️  Також при порушеннях вироблення гормонів щитовидної залози, фолати не сприйматимуться організмом в неферментованому вигляді.
🤔 Давайте розберемося, що означає “нерозщеплений” або “неферментований” фолат і в чому відмінності фолієвої кислоти і метафоліна.
📝Фолієва кислота (водорозчинний вітамін В9) є синтетичною, вона не зустрічається в природі і використовується для приготування добавок і збагачення їжі. Поступаючи в організм з їжею або у вигляді біодобавки, вона проходить складний цикл біотрансформації за участю багатьох ферментів перед тим, як засвоїться організмом.
📝 Метафолін (5-MTHF) є найбільш активною формою групи фолатів. Травна система перетворює харчовий фолат в 5-MTHF, перш ніж він потрапить у кров. Це означає, що фолієва кислота повинна бути перетворена в 5-MTHF, перш ніж Ваш організм зможе її використовувати.

Для повного засвоєння 5-MTHF додаткові ферментативні реакції непотрібні

ℹ️Вперше синтетична ФК була синтезована в 1945 році. Її по праву називають вітаміном краси і материнства. Вона сприяє утворенню нових клітин, допомагає нашій шкірі бути гарною та мати здоровий колір, волоссю набувати густоту і блиск, а нігтям – міцність. Достатній рівень фолатів в організмі має вирішальне значення на протязі всього нашого життя.
❓Якщо у Вас залишились додаткові питання або маєте необхідність корекції фолатів, Ви можете звернутись на прийом до лікаря ендокринолога в нашій клініці за телефоном 044-355-3155.
reprolife@reprolife.ua
Шумського, 5 | Саперне Поле, 3