Під час вагітності малюкові необхідно отримувати низку важливих вітамінів та мікроелементів для повноцінного розвитку всіх важливих органів та систем.
Усі корисні та необхідні речовини потрапляють від матері до дитини через кров. І одним із головних мікроелементів є залізо, яке у складі білка (гемоглобіну) несе кожній клітині кисень і утилізує вуглекислий газ. Таким чином організм малюка благополучно розвивається. Найчутливішим до дефіциту кисню є мозок.
Під час вагітності витрати заліза значно підвищуються. До 20-го тижня вагітності рівень феритину знижується на 50%, до 30-го тижня на 70%. Росте плацента, розвивається плід, утворюється велика кількість нових судин, у дитини починають формуватися власні клітини крові. Починаючи з 15-16 тижня вагітності, майже на 50% збільшується обсяг плазми крові в організмі матері. А кількість еритроцитів при цьому підвищується лише на 25%. В результаті кров стає більш “розбавленою” і рівень гемоглобіну падає.
Якщо ж гемоглобін знижується, це негативно впливає як на маму, так і на дитину. Дуже часто зниження гемоглобіну в крові не викликає жодних скарг і жінка може це дізнатися лише тоді, коли планово здає кров.
Але найчастішими симптомами, які виникають є:
- слабкість, підвищена стомлюваність
- задишка
- непритомність
- запаморочення
- блідість шкіри
Тому дуже важливо підтримувати рівень заліза в організмі майбутньої мами.
Найголовніший показник залізодефіцитної анемії – це зниження рівня гемоглобіну нижче 110 г/л. А одним із найточніших показників вважається зниження рівня феритину в крові. Цей показник знижується першим при анемії. Якщо феритин нижчий за 50 нг/л, це є підтвердженням розвитку залізодефіцитного стану. Якщо феритин нижче 30 мг/мл, можна говорити про виснаження запасів заліза в організмі. У нормі феритин має бути від цифри ваги людини.
Велике значення при лікуванні анемії займає харчування.
Жінці необхідно в достатній кількості вживати м’ясо. Саме з нього всмоктується більше заліза близько 6% (так зване гемове залізо), тоді як із рослинної їжі не більше 0,2% (негемове залізо).
Дуже важливо, щоб харчування майбутньої мами було насиченим білком, кальцієм та залізом.
Продукти, які потрібно вживати:
- риба всіх видів та м’ясо, бажано відварене або запечене
- яловича печінка
- тушковані овочі
- чай із шипшиною
- сир
- яблука
- ягоди
- зелень
- запечений буряк.
Фрукти та овочі обов’язково повинні вживатися за сезоном. Вагітній жінці потрібен достатній сон та регулярні прогулянки на свіжому повітрі.
При анемії легкого та середнього ступеня застосовуються препарати, які містять легко засвоюване залізо (заліза бісгліцинат).
Прийом додаткових вітамінів разом із залізом:
- вітамін С покращує всмоктування заліза
- вітамін В12 покращує всмоктування заліза
- фолієва кислота (вітамін В 9) добре впливає на стан репродуктивної системи жінки та підвищує біодоступність заліза
- мідь покращує всмоктування заліза, має антиоксидантну дію
- марганець покращує синтез гемоглобіну та є антиоксидантом.
Важливо знати, що у найбільшій групі ризику розвитку залізодефіцитного стану є жінки із змінами щитовидної залозі. Таким жінкам важливо приймати залізо разом із розщепленою (біодоступною) формою фолієвої кислоти та вітаміну В 12 (у формі метафолін та метилкобаламін). Виражено знижують можливість засвоєння заліза глютенвмісні продукти (макарони, випічка, густі соуси, консерви, солодощі).
У формі таблеток та капсул випускають безліч препаратів із вмістом заліза. Їх зручно застосовувати, вони мають досить високу біодоступність, а зовнішня оболонка маскує неприємний смак солей заліза. Такі форми мають низку позитивних ефектів. У рідкому вигляді препарати заліза викликають потемніння емалі зубів, тому не рекомендується використовувати таку форму.
Існують правила як правильно приймати залізо, щоб воно максимально засвоювалося в організмі:
- залізо необхідно приймати, запиваючи склянкою води чи яблучного/ апельсинового соку
- не приймати одночасно із залізом препарати кальцію, магнію
- не можна запивати залізо чаєм, кавою
- не можна поєднувати кисломолочні та молочні продукти та залізо в один прийом.
Під час вагітності потрібно регулярно контролювати рівень гемоглобіну та інші показники крові, намагатися не пропускати основні прийоми їжі, харчуватися різноманітно та повноцінно. Пам’ятайте, що весь недолік харчування дитина візьме із резервів маминого організму, і після пологів це впливає на загальний стан мами, її зовнішність, обмінні процеси, стан волосся.