Зміст сторінки
Сьогодні поговоримо про залізо, адже це дуже важливий мікроелемент для людського організму. Його вплив на багато процесів в організмі великий, а недостатність заліза позначається на самопочутті та може призвести до серйозних наслідків.
Як же впливає залізо на організм?
Тіло людини містить від 4 до 6 г заліза. Велика частина його (приблизно 70%) знаходиться в клітинах крові в складі гемоглобіну, де залізо бере участь в транспорті кисню. Крім того, залізо регулює обмін речовин, зміцнює імунітет, підтримує роботу щитоподібної залози і печінки, відповідає за здоровий вигляд шкіри, волосся і нігтів. При дефіциті цього елемента, шкіра стає блідою і сухою, волосся – тьмяним і випадає, а нігті – ламкими. Загальний стан теж страждає: відчувається постійна втома і сонливість, можливі запаморочення, прискорене серцебиття, погіршується пам’ять, з’являється агресивність і дратівливість.
Як відбувається обмін заліза?
Організм не вміє синтезувати залізо. Тому залізо щодня має надходити з продуктами харчування. А в разі вираженого дефіциту, і з препаратами.
Які ж продукти багаті залізом?
Залізо міститься як в рослинних продуктах, так і в продуктах тваринного походження. Однак, на відміну від рослинних продуктів, в продуктах тваринного походження присутнє так зване гемовое залізо, яке засвоюється організмом в 10 разів краще. Інші продукти тваринного походження (м’ясо, печінка, риба) містять двовалентне залізо. У рослинних продуктах (яблука, гранати, буряк, селера, горіхи, бобові, гречка, чорнослив і курага, листова капуста) залізо міститься в трьохвалентній формі. При цьому, перед всмоктуванням, трьохвалентне залізо перетворюється в двохвалентне (велика частина його втрачається).
Трьохвалентне залізо може засвоюватися з рослинних продуктів лише за допомогою органічних кислот (вітаміну С). Збільшують засвоєння заліза фолієва кислота і мідь. Тому корисно запивати страви із залізовмісних продуктів морсами і соками, багатими аскорбіновою кислотою.
Крім того, є речовини, які блокують засвоєння заліза. Це високі концентрації віт Е і цинку. Кава, чорний і зелений чай істотно знижують можливість засвоювати залізо
В яких випадках рівень заліза знижується?
Залізодефіцитні стани можуть виникати при:
- неповноцінному раціоні харчування (при дотриманні всіляких дієт, наприклад);
- надмірної втрати крові (при рясних менструаціях, операції);
- порушення засвоєння заліза (при захворювання шлунково-кишкового тракту: виразковій хворобі, колітах, поліпах кишечника і ін.);
- підвищенні фізіологічної потреби в мікроелементі (при вагітності, годуванні груддю).
Якщо у Вас присутні ознаки залізодефіциту, або це стан доведено лабораторно (для цього потрібно здати загальний аналіз крові, на недолік заліза вкаже низький рівень гемоглобіну – менше 120 г \ л, визначити рівень феритину), необхідно звернутися за кваліфікованою допомогою, щоб, в першу чергу, з’ясувати причину залізодефіциту, усунути її і, звичайно, заповнити дефіцит – за допомогою дієти багатою гемовим залізом, при необхідності із застосуванням медикаментозних препаратів.
Підсумовуючи, хотілося б сказати, що в разі необхідності можеливе поповнення дефіциту заліза медикаментозно. Препарат заліза краще приймати ввечері, так як в цьому випадку засвоєння буде близько 80%, на противагу 10% -ому рівню засвоєння заліза, прийнятого в ранкові години. Не використовуйте залізо з молочними продуктами.